Adam Smith Business School, University of Glasgow

Bevezetés

Hivatalos Leírás

A 1451-ben alapított Glasgowi Egyetem az angol nyelvű világ negyedik legrégebbi egyeteme, amelyet 2018 skót egyetemének neveztek el. Glasgow egy olyan hely, amely ambiciózus embereket inspirál a sikerhez. Egy olyan hely, ahol a kérdő elmék kifejleszthetik ötleteiket. Olyan hely, ahol az emberek felfedezéseket végeznek, amelyek megváltoztatják a világot.

A Glasgowi Egyetem öregdiákjai között közgazdasági apja, Adam Smith szerepel , és az Adam Smith Üzleti Iskolát nevezték ki tiszteletére. Célunk az ő örökségének követése, és olyan világváltoztató diplomások létrehozása, amelyek pozitív hatással vannak a kultúrára és a társadalomra.

Segítünk a szervezetek és a karrier átalakításában. Üzletünk inspiráló vezetők, kutatók és szakemberek létrehozása, akiknek kutatása és az iparral fenntartott kapcsolatok valódi hatással vannak, és befolyásolják a szervezeteket a globális fejlődés és növekedés során.

Az iskola akkreditációs hármas koronájával rendelkezik, és akkreditálta az Association to Advance Collegiate Schools of Business (AACSB International), az Európai Minőségjavító Rendszer (EQUIS), és a Glasgow MBA-t az MBA-k Szövetsége (AMBA) akkreditálta.

Miért az Adam Smith Business School?

Adam Smith világszerte elismerten a skót felvilágosodásból és a gazdaság területéből fakadó egyik legbefolyásosabb szereplő. Az üzleti iskola tiszteletére történő elnevezése megemlíti a szoros kapcsolatait az Egyetemmel és erősíti az Egyetem nemzetközi hírnevét.

Felvilágosult, elkötelezett és vállalkozó

A multidiszciplináris és kutatásvezérelt oktatásban való részvétel révén felhívjuk a hallgatóinkat a kritikus kutatás és tanulás iránti vágyra. Ösztönözzük a 21. századi diplomások tulajdonságainak és készségeinek fejlesztését is, a foglalkoztathatóságról és az elkötelezettségről szóló napirend alapján. A nemzetközileg elismert kutatás, amely tájékoztatja az akadémiát, a politikát és a gyakorlatot, előmozdítja az Adam Smith Business Schoolot; terjesztése tájékoztatja a tanítást, formálja kultúránkat és hatást gyakorol, miközben elősegíti a skót megvilágosodás és vállalkozás hagyományát.

A Glasgowi Egyetemi Üzleti Iskola gyorsan fejlődik küldetésében, hogy nemzetközileg ismert és elismert legyen mind a kiválóság oktatása, mind a magas színvonalú kutatás területén. Az ilyen kiváló tudósunkhoz fűződő kapcsolatunk megkülönbözteti az egyetemet és az üzleti iskolát, és megmutatja interdiszciplináris megközelítésünket az üzleti tudományágakban.

Adam Smith és a Glasgowi Egyetem

Smith Glasgowban töltött idejét úgy írta le: „messze a leghasznosabb, tehát messze életem legboldogabb és legbecsületesebb időszaka”.

Adam Smith 1723-ban született Kirkcaldy-ban. 1737-ben belépett a Glasgow Egyetembe, a tizennégy éves kora - de egyelőre nem szokatlan - életkorában. Visszatért az egyetemre, először logikai professzorként 1751-ben, majd egy évvel később morális filozófia professzoraként. Ezt a posztot töltötte be, amíg 1764-ben el nem hagyta az egyetemi életet, és a Buccleuch fiatal hercegének jövedelmezőbb oktatója / társa volt. .

Ez nem volt a végső egyesülése, mert 1787-ben az egyetem rektorává választották, és hálalevelében emlékeztetett arra, hogy professzori napjait messze a leghasznosabb és emiatt messze a legboldogabb és legbecsületesebb időszaknak emlékezi meg. élet.' A filozófia és a jogtudomány tanfolyamán túl diskurzust tett a történelemről, az irodalomról és a nyelvről, valamint esszéket tett közzé a nyelvről és a csillagászat történetéről. De Glasgow-évek legszembetűnőbb terméke a második nagy könyve, az erkölcsi érzelmek elmélete, amely 1759-ben jelent meg.

Smith összes munkája mélyen merész a morális filozófiában. Valójában az az egyszerű tény, hogy a morális érzelmek elméletének végleges kiadása, kiterjedt revíziókkal, 1790-ben jelent meg, halálának évében, azt mondja, hogy Smith elkötelezettsége az erkölcsi szempontok mellett a Nemzetek gazdagsága kiadásának mellett és azon túl is megmaradt. .

Adam Smith öröksége

Smith ellenzi a „piac” irányítására tett kísérleteket, de valójában ellenzi azt, hogy megpróbálja irányítani az egyén tevékenységeit, „természetes szabadságát”, hogy a saját céljaikat a saját módjukon kövessék. Ez önmagában „erkölcsi” álláspont, és Smith soha nem hagyja el ezt a perspektívát. Ezért megjegyzi, hogy a munkamegosztás mint rosszindulatú nem szándékos következmény hülyebbé és tudatlansá teszi a munkavállalót. Ennek orvoslása érdekében támogatja az általános iskola államilag támogatott rendszerét. Hasonlóképpen a kormány közérdekű módon szabályozhatja az intézményeket (beleértve a bankokat).

A népszerű hírnév Smithe a kapitalizmus „atyja” , a „piaci erők” támogatója, és hisz valamiben, amelyet „láthatatlan kéznek” neveznek az optimális gazdasági eredmények elérése érdekében. Ha azonban valóban Smith-t olvastam, akkor ezek a hozzárendelések durva egyszerűsítéseknek tekinthetők. Ha azt kérdezték, mit tett volna Smith az „értékpapírosított hitelcsomagokból” , „mérgező adósságokból” és hasonlókból, akkor az ő válasza biztosan az lenne, hogy ezek a gyakorlatok ellentétesek azzal, amit próbált tanítani. Átfogó gondja az erkölcsi filozófia iránt, amely kritikussá tenné a kortárs gazdaság működését. Ha ő lenne a „kapitalizmus atyja” , csalódott szülő lenne.

Smith holisztikus gondolkodó. Víziójának gazdasági alkotóeleme csak egy a sok közül, és beágyazódott a gondolatának teljes szövetébe. Smith nemcsak az első közgazdász volt, hanem finom és jelentős filozófus, tájékozott és kifinomult történész, figyelmes és éleslátó szociológus, valamint a kultúra érzékeltető elemzője. Röviden: áttekintést nyújt a világról és az abban megjelenő emberi viselkedésről, amely gazdag és összetett.

- J Berry Christopher, a politikai elmélet professzora (emeritus)

Helyszínek

Keystone ösztöndíj

Ismerd meg az ösztöndíjaink által kínált lehetőségeket

Akkreditáció